Mobilkészülék-gyárat létesít Kolozsváron a Nokia

Kovács Attila, 2007. március 26. 18:08
A Nokia ma új mobilkészülék-gyár létesítését jelentette be a romániai Kolozs megyében. A romániai gyár világszerte a Nokia tizenegyedik mobiltelefon-üzeme lesz. A Nokia kolozsvári beruházásának az értéke várhatóan 60 millió euró.
Az új üzem létrehozására vonatkozó döntés tükrözi egyrészt a Nokia erős volumennövekedését világszerte, másrészt a Nokia készülékek iránti megnövekedett keresletet Európában, Közel-Keleten és Afrikában. Kolozsvárra a jól képzett munkaerő jelenléte, a mind kifelé mind befelé meglévő logisztikai összeköttetések, a hatékonyság és a régióban lévő ipari hagyományok miatt esett a Nokia választása.

A szándéknyilatkozatot ma írták alá a román fővárosban, Bukarestben. Az aláíráskor Raimo Puntala alelnök, Operations and Logistics elmondta: „A mobilkészülékek globális piacvezetőjeként a Nokia elkötelezett amellett, hogy biztosítsa termékei jó elérhetőségét, és hogy termékei zökkenőmentesen jussanak el Európa, Közel-Kelet és Afrika fontos piacaira.”

Kolozsvár mintegy 400 km-re észak-nyugatra fekszik Bukaresttől és kb. 500 km-re a Nokia komáromi gyárától. A kolozsvári építkezés várhatóan még most tavasszal kezdődik, és a termelés várható 2008 első felében indul. A Nokia fokozatosan fejleszti fel a gyárat és 2007 végére előreláthatóan a munkatársak száma kb. 500 fő lesz. A tervek részeként a Nokia egy ipari falu kialakítását tervezi a területen, lehetővé téve számos fontos beszállítójának és partnerének hogy termelését a területre hozza.

A Nokiának jelenleg kilenc országban tíz mobilkészülék-gyára van. 2006-ban a Nokia befejezte a mexikói Reynosában és a kínai Dongguanban lévő gyárainak bővítését, és a cég növelte termelését chennai-i üzemében, Indiában. Európában a Nokiának Németországban (Bochum), Magyarországon (Komárom) és Finnországban (Salo) van gyára.