Új Symbian mobilszoftver

Milkovits Gábor, 2007. március 27. 09:16
A Symbian bemutatta az okostelefon-szoftver legfrissebb, 9.5-ös verzióját, amely számos újítást tartalmaz elődjéhez képest.
Az egyik legfontosabb ezek közül az, hogy az új mobil operációs rendszer legalább 25%-kal kevesebb memóriát használ az egyes feladatokhoz, ami azt jelenti, hogy egyrészt több alkalmazást lehet egyszerre futtatni a telefonokon, másrészt pedig lehetővé válik egyes szoftverek olcsóbb és egyszerűbb készülékeken való használata is. Emellett a szoftverrel a gyakran használt alkalmazások, például az e-mail kliens vagy a webböngésző mintegy 75%-kal gyorsabban indíthatók, egyúttal pedig a processzor energiafelhasználása is csökken.

Szintén kiemelt újításnak számít az a megoldás, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók internetalapú (VoIP) telefonálás közben automatikusan és észrevétlenül váltsanak hálózatot a WiFi és a 3G között. A Symbian 9.5 mindezeken felül beépített SQL adatbázis-megoldással segíti az egyes alkalmazások adattárolását, konkrétan a címjegyzék esetében. Megemlíthető még, hogy a rendszer az eddiginél szélesebb körben támogatja a mobiltelevíziós technológiát.

Jörgen Behrens, a Symbian illetékese a sajtónak elmondta, hogy az első 9.5 verzióval felszerelt mobiltelefonok legkorábban jövőre, esetleg 2009 elején jelenhetnek meg a piacon.