A Cisco továbbfejlesztette az "önvédő hálózatot"

forrás Prim Online, 2007. március 27. 17:50
A Cisco jelentős új fejlesztéseket jelentett be, amelyek a biztonsági termékportfoliójában levő termékek és szolgáltatások közötti együttműködést tökéletesítve egyszerűbbé teszik a szervezetek számára a biztonsági fenyegetések ellenőrzését és leküzdését, és egyúttal a távoli felhasználókkal történő bizalmas kommunikáció kezelését és védelmét is egyszerűsítik.
Az együttes fejlesztések a Cisco behatolásmegelőző rendszer (IPS), a Cisco Security Agent (CSA), a Cisco Security Mitigation Analysis and Response System (CS-MARS), a Cisco Security Manager (CSM) és a Cisco Secure Sockets Layer virtuális magánhálózat (SSL VPN) megoldásokat érintik. Ezek alkotják a Cisco önvédő hálózatának (Self-Defending Network, SDN) legújabb, teljes körű keretrendszerét, amely integrált, együttműködést és adaptív biztonsági megoldást kínál a szervezeteknek méretüktől függetlenül.

„A biztonsági fenyegetések – azok nyereség iránti indítéka és az üzletmenetre gyakorolt káros hatása miatt – egyre nagyobb veszélyt jelentenek, amely miatt az együttműködésen alapuló  védekezés és a bizalmas tartalmú kommunikáció védelme már nem pusztán informatikai, hanem szigorú üzleti követelmény” – hangsúlyozta Hirsch Gábor, a Cisco Magyarország hálózatbiztonságért felelős üzletfejlesztési vezetője

Együttműködésen alapuló fenyegetés-ellenőrzés: az egész hálózat biztonságossá tétele

A Cisco továbbfejlesztett biztonsági termékportfoliója a Cisco IPS 6.0, a CSA 5.2, a CS-MARS 4.3 és a CSM 3.1 termékeket tartalmazza – négy olyan terméket, amelyek együttesen a láthatóságot, hálózatszintű védelmet, egyszerűsített biztonsági házirend-kezelést és dinamikus veszélyelhárítást koordinálva segítik az üzletmenet-folytonosság fenntartását. Az új változatok megjelentetésével a Cisco a koordinált védelem mellé tette le a voksát, hiszen megoldásai túllépnek az e termékkategóriára jellemző különálló (standalone) jellegen, és élő kapcsolatot teremtenek a hálózat és annak végpontjai között. Ez minden potenciális belépési pont koordinált védelmét biztosítja.

Például az IPS 6.0 és a CSA 5.2 közötti információmegosztás minimalizálja a téves azonosításokat, és segít a fenyegetéseket még azok elterjedése előtt blokkolni. Az IPS 6.0 adaptív „day zero” anomáliaészleléssel és viselkedésvizsgálattal is rendelkezik, amely gyanús hálózati forgalomminták után kutatva azonosítja a férgeket és az egyéb káros hálózati tevékenységeket. A más gyártóktól származó szkenerekkel együttműködve tökéletesíti a védelmi lépések megtételéhez használt fenyegetettségelemzést. A további adaptív funkciók közé tartozik a kockázatminősítés dinamikus beállítása és az adott operációs rendszernek megfelelő automatizált esemény- és műveletszűrő alkalmazása.

A továbbfejlesztett biztonsági együttműködés a szolgáltatásminőség (QoS) és a vezeték nélküli vezérlők magasabb szintjét kínálja a CSA 5.2 megoldásban. A CSA 5.2 például biztonsági házirend működtetését teszi lehetővé az olyan mobil végpontokon, mint például a laptopok, hogy azok biztonságos csatlakozásokat követeljenek meg az irodán kívüli helyszíneken is. Ezek az új biztonsági házirendek együttesen segítik a vállalatoknak az egyre mobilabbá váló munkaerejük és az általuk használt tartalmak védelmét.

Az IPS 6.0 és a CSA 5.2 közötti szoros együttműködés révén a hálózati szintű fenyegetések a CS-MARS rendszerhez kerülnek, amely egyetlen alkalmazásban gyűjti az információkat. Kifinomult hálózati viselkedésvizsgálatot tart, és – a fenyegetés jellegének megismerése után – a CSM 3.1 megoldással együttműködve a teljes vállalaton belül végrehajtja a biztonsági házirendek szükséges módosításait.

Az egymással kommunikáló és a védelmet koordináló rendszereknek és eszközöknek köszönhetően ügyfeleink hálózatszintű fenyegetettségvizsgálatot kapnak. A rendszer lehetővé teszi számukra, hogy azonosítsák a különböző fenyegetéseket – a házirend megszegését, sebezhetőségeket, exploitokat és szabálytalan viselkedéseket –, és egyszerűsítsék a fenyegetésellenőrző rendszerük kezelését. Az együttműködéses információszerzés egyszerűsített és költséghatékony ellenőrzést biztosít, amely adaptív választ ad a valós idejű fenyegetésekre.

SSL VPN fejlesztések a Cisco ASA termékcsaládonban a távoli hozzáférés-biztonság erősítése érdekében

A Cisco az együttműködésen alapuló fenyegetésellenőrzés tökéletesítésén túlmenően az SSL VPN fejlesztések új hullámát jelentette be az Adaptive Security Appliance (ASA) termékcsaládot működtető szoftverekhez, amelyek integrált tűzfalat, IPS-t, kártékony programok elleni védelmet és VPN funkcionalitást kínálnak. A legfrissebb ASA 8.0 magasra helyezi a mércét az SSL VPN megoldások előtt, hiszen olyan funkciókkal teszi teljessé a Cisco bizonyított IPsec megoldásait, amelyek még akkor is csökkentik az informatikai termékek teljes élettartamköltségeit (TCO), ha a vállalatok egyre jobban terjeszkednek, felhasználóik pedig egyre mobilabbá és távolibbá válnak. Az ASA SSL VPN frissítései a következőket tartalmazzák:


A Lifecycle Security Services fejlesztései teljesebbé teszik a fenyegetés-ellenőrzési műveleteket

A Cisco Lifecycle Services, azaz a teljes életciklust átfogó szolgáltatások a lehető legtöbbet hozzák ki ezekből az együttműködéses fejlesztésekből azáltal, hogy segítenek az ügyfeleknek hatékonyabban használni a megoldásokat. A Cisco bővítette a Security Services portfolióját, amely új Security Center portált, a Cisco Security IntelliShield Alert Manager Service és a Cisco IPS Signature Management Service megoldásokat is tartalmazza.

A Security Center portál központi információforrást nyújt az aktuális biztonsági tevékenységről, és irányítja a Cisco termékeket és szolgáltatásokat a fenyegetettség csökkentésében. A Cisco IPS Signature előfizetések hozzáférést biztosítanak a Cisco Security IntelliShield Alert Manager adatbázisához, amely széles körű információt kínálnak az IPS eseményekről. Ez a fejlesztés a rövidesen megjelenő azon funkcióval együttesen, amely lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy az IPS leírásokat az IntelliShield riasztási információkkal összevessék, segít meggyorsítani a potenciális támadásokkal szembeni ellenlépéseket. A Cisco IPS Signature Management Service megoldás ezen túlmenően a signiture frissítések azonnali alkalmazásával és hangolásával egyszerűbbé teszi az IPS eszközök mindennapi műveleteit.