Érintőképernyős IBM-kasszák egyedülálló szoftverrel a Praktikernél

Kovács Attila, 2007. március 27. 18:31

Mintegy 150 millió forintos IT-beruházás keretében a legújabb IBM-technológiára cserélte teljes kasszarendszerét a 15 magyarországi üzletegységgel rendelkező Praktiker barkácsáruház-lánc. A fejlesztések keretében megújult a Praktiker website-ja, elindult az internetes vásárlás és a jövőben infoterminálok segítik a vásárlókat az áruházakban.

A mai IBM-Praktiker közös sajtótájékoztatón Sólyom Béla, a Praktiker szervezési vezetője ismertette az eddig elért eredményeket és a további terveket. Az áruházlánc  évente mintegy ötmillió pénzügyi tranzakciót bonyolít le a magyarországi áruházaiban, a vásárlók 70 százaléka kér áfás számlát a pénztáraknál. A korábbi kasszagépek 8-10 éves konstrukciók voltak, amelyek már nem feleltek meg a megnövekedett vásárlói igényeknek. A Praktiker az IBM Magyarországgal együttműködve 130 pénztárgépet és hőnyomtatót, illetve huszonegy új kasszaszervert szerzett be és 100 fix telepítésű kasszáját Astra érintőképernmyős kasszára cserélt, kicerélve bennük a régi szoftvert is. Jelenleg a három IBM Intel alapú szervert magába foglaló rendszeren már 19 ezer áruféleséget tárolnak. Néhány hónapon belül a Praktiker árugazdálkodási  és kasszarendszerét online összekötik. A több országra kiterjedő Praktiker nemzetközi áruházláncban elsőként Magyarországon jelentek meg az Astra érintőképernyős IBM kasszák. 

Az érintőképernyős Astra kasszák gyorsabb kiszolgálást és többletfunkciókat ígérnek, s a legújabb, infrás technológiát alkalmazzák. A rendszer különlegessége, hogy a szkennelt áru képét is megjeleníti, ezzel is további biztonságot és ellenőrzési lehetőséget adva a pénztárosnak. Ezt a megoldást egy IBM fejlesztésű szoftver támogatja, s Magyarországon elsőként a Praktiker alkalmazza. A kasszagép egy SurePOS 700-as modell 4610-es nyomtatóval és 15"-os, 4820-as érintőképernyővel. A pénztárgép olyan processzorral és memóriával rendelkezik, amely gyors tranzakció-sebességet biztosít. A 4610-es nyomtató egyike a leggyorsabbaknak a világon, az adatokat nem kontrollszalagra, hanem memóriakártyára menti. Az érintőkijelző előnye, hogy pontos és kevés kalibrálást igényel. Az új pénztárgépek alapszoftvere IBM, ehhez készített egy német cég alkalmazásokat a Praktiker konszern részére. A magyar leányvállalat új kasszarendszeréhez a győri Szintézis Zrt. végzett programfejlesztéseket.