64 GB-os Samsung SSD flash meghajtó

Milkovits Gábor, 2007. március 27. 20:27
A Samsung bemutatta legújabb 1,8”-es SSD flash háttértár eszközét, amely újabb mérföldkőnek tekinthető a merevlemezeket felváltó technológia történetében.
A dél-koreai gyártó nemcsak a tárolókapacitást növelte a duplájára az új SLC NAND-alapú eszközzel, hanem egyúttal az adatok beolvasásának sebességét 60, az írási sebességet pedig 20%-kal megnövelte az előző, 32 GB-os modellhez képest. A sorozatgyártás megkezdése a második negyedévre várható. A noteszgépekbe szánt SSD meghajtó mellett a Samsung szélesebb körben is alkalmazni szeretné a technológiát, így 8-16 GB-os kisméretű változatokban hordozható készülékekbe, vagy akár több száz GB-os kivitelben nagyteljesítményű szerverrendszerekhez.

A kérdés változatlanul az, hogy a teljesítménynövekedéssel párhuzamosan az árak is megfelelő ütemben csökkennek-e ahhoz, hogy a NAND flash belátható időn belül felválthassa a merevlemezes technológiát. A szupergyors, és a most bemutatott eszköznél is alkalmazott SLC NAND mellett a Samsung nemrég olyan újfajta, 16 gigabites MLC modulokat mutatott be, amelyek olcsóbb SSD flash meghajtókat eredményezhetnek az idei első negyedévre ígért sorozatgyártás beindítása után.