100 kilométeres hatósugarú Wi-Fi az Inteltől

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 27. 23:17
Az Intel szakemberei olyan forradalmi megoldást kísérleteztek ki, amellyel akár egy szomszédos nagyvárosban elhelyezett adó segítségével is Wi-Fi-zhetünk.
Az eddigi Wi-Fi megoldások jellemzően néhány száz méteres hatósugárral rendelkeztek, így a drótnélküli szabadság valójában sokszor meglehetősen helyhez kötött maradt.

Eric Brewer, az Intel Research Berkeley vezetője szerint külön érdekesség, hogy szabványos Wi-Fi-re épülő, némileg módosított hardvert használ, ám teljesen új szoftverrel. Hogy eredményeiket szemléltessék, egy módosított, de egyébként szabványos alapokra épülő Wi-Fi rendszert kapcsoltak össze egy kilométerekre levő vevőponttal. Újabb meglepetés, hogy mindezt nem az amerikai, vagy európai piacra szánják, hanem a feljövőben levő piacokra, ahol szinte telefon helyett működhetne a falvak között. Ebből az következtethető, hogy a megnövelt hatótávolság az adatforgalom néminemű csökkenésével jár együtt. Fontos azonban, hogy a WiMax-hoz hasonló hosszú hatósugarú rendszerhez szükséges tornyok telepítése ez utóbbi 15-20 ezer dolláros árával szemben az újfajta Wi-Fi esetében mindössze 700-800 dollár, így összehasonlíthatatlanul olcsóbb.