Speciális áramátalakító hordozható eszközökhöz

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 28. 07:35
A Texas Instruments egy olyan különleges eszközt mutatott be, mely képes a különböző változó áramforrások energiáját hordozható eszközök számára használható formába alakítani.
Az alternatív energiaforrások terjedésével egy meglehetősen sokszínű kép alakult ki a piacon. Számos napenergiára vagy valamilyen kémiai folyamatra épülő energiaforrás van kísérleti stádiumban, áll sorozatgyártás előtt, vagy már kapható is egyes üzletekben. Az érdeklődés hatalmas az ilyen megoldások iránt, így egyre szélesedik a kínálat is, és kutatások beérésével robbanásszerű növekedésre számíthatunk ebben a szektorban.

Az örömteli sokszínűség egyben gyakorlati problémát is jelent, a gyártók nehezen képesek biztosítani a kompatibilitást a különféle képességű rendszerek kötött, melyek igen változó feszültség és teljesítménymutatókkal rendelkeznek, ami viszont a felhasználók oldaláról okozhat gondot.

A Texas Instruments erre a helyzetre reagál új DC/DC Boost néven emlegetett TPS61200 modellszámú megoldásával. A beépíthető részegység képes a legkülönfélébb áramforrásokat összehangolni így a gyártók megfelelő szabadságot kaphatnak, és valóban a legéletképesebb megoldások terjedhetnek el a piacon.