Albacomp: szélessávú internet Bélapátfalván és környékén

forrás Prim Online, 2007. március 28. 18:02
Az Albacomp Zrt. a GVOP 4.4.2 keretében kiírt nyílt közbeszerzési pályázat nyerteseként 2007. március 27-én kezdte meg a szélessávú internet biztosítására alkalmas hálózat kiépítését a Bélapátfalvai Kistérség Többcélú Társulása területén.
A szélessávú internet infrastruktúra kialakításáról szóló szerződést Pukler Gábor, az Albacomp Zrt. vezérigazgatója és Ferencz Péter, a Bélapátfalvai Kistérség Többcélú Társulása elnöke március 27-én írta alá. A 2007. december 31-én záruló projektnek köszönhetően Balaton, Bátor, Bekölce, Bélapátfalva, Bükkszentmárton, Egerbocs, Egercsehi, Hevesaranyos, Mikófalva, Mónosbél, Nagyvisnyó, Szilvásvárad és Szúcs települések mintegy 14 ezer lakosa számára még az idei évben elérhetővé válik a világháló.

A vállalat az adott települések csatlakoztatásához 55-60 kilométer hosszúságú, 1 Gbps sávszélességű optikai gerinchálózatot hoz létre, amely Bélapátfalvánál csatlakozik az országos gerinchálózathoz. A projekthez az Albacomp a tervezésen, a megvalósításon és az engedélyeztetésen kívül 5 évre szóló garanciát, rendszertámogatást és hibaelhárítást vállal.

Az Albacomp tevékenységében növekvő szerep jut a rendszerintegrációs és a tanácsadói megbízásoknak – mint például üzemeltetés-támogatás, rendszerfelügyeletet, stratégiai tervezés –, amelyekből a vállalat egyre többet értékesít a megrendeléseken belül. A tervek szerint 2007-ben 35, 2008-ban pedig már a forgalom 50%-a szolgáltatásokból fog befolyni.