Texas Instruments mobiltelefonos projektor

Milkovits Gábor, 2007. március 28. 22:29
A Texas Instruments (TI) egy olyan prototípus miniatűr kivetítő eszközt mutatott be, amelyet kimondottan mobiltelefonos felhasználásra szán a cég.
A TI által piko-projektornak keresztelt, 3,5 cm hosszúságú eszköz abban különbözik a tavaly megjelent zseb-vetítőktől, hogy LED-ek helyett három eltérő hullámhosszú lézersugár alkotja a képet. A modul a lézerek mellett a már korábban is alkalmazott DLP (digitális fényjel-feldolgozó) csipet, illetve egy külön áramforrást is tartalmaz. A fejlesztők szerint az eszközzel DVD-minőségű képet lehet vetíteni mobiltelefonról, a konkrét távolságról és képméretről azonban a Texas Instruments egyelőre nem közölt adatokat.

A TI sokat vár az eszköztől, mivel a sajtónak nyilatkozó illetékesük szerint a mobiltelefonos videózás egyik fő akadálya éppen a túl kicsi kijelzőkben rejlik, ezek mérete pedig nem növelhető a praktikum rovására. Arról azonban egyelőre csak találgatni lehet, hogy a miniatűr projektorral felszerelt mobiltelefonok mikor látnak majd napvilágot.