Budapesten tartóztatták le az eBay-csalót

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 29. 07:09
Egy bolgár nőt tartóztattak le az FBI és a budapesti szervek közös akciójában, a vádak szerint 350 ezer dollár csalt ki amerikai állampolgároktól az eBayen keresztül.
A most kiszivárgott akció március 22-én történt, az amerikai szövetségiek és a budapesti végrehajtó szervek szoros együttműködésével.

Marijana Felikszova Lozanova a hatóságok szerint pénzmosás és online csalás bűnével vádolható. A bolgár nő a tavalyi év márciusa és áprilisa között társaival együtt drága cikkeket, például motorokat és hajókat kínált eladásra az eBayen. Az online aukció nyerteseit azután közvetlenül, az eBay rendszerének megkerülésével keresték meg e-mailben, majd amikor fizetésre került sor, a vevőket egy "eBay Secure Traders" nevű rendszerhez irányították. A bizalomkeltő név ellenére ennek a rendszernek semmi köze nem volt az online aukciós óriáshoz, a vevők pedig nem kapták meg a vélhetően soha nem is létezett árut. A pénz egy hamis kanadai útlevéllel Gentiane LaFrance névre, illetve brit útlevéllel Naomi DeBont névre kiállított számlára került. Lozanova kemény büntetés elé nézhet, ha a nyomozóknak sikerül bizonyítaniuk a vádakat, a maximális kiszabható büntetési tétel 20 év börtön.