Lezárult a Siemens Zrt. átalakulása

MTI Sajtóadatbank, 2007. március 29. 09:42
Lezárult a Siemens Zrt. szervezeti átalakulásának folyamata 2006. december 31-ével, a közgyűlés szerdán  fogadta el az átalakuláshoz kapcsolódó végleges vagyonmérleget - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
A közlemény szerint az átalakulás tőkestruktúra változással járt együtt.

A folyamat, illetve a kiválás során a Siemens Zrt. Communications ágazata a hozzá tartozó területeket szétválasztva két kft-vé alakult, és Siemens leányvállalatként, Siemens Enterprise Communications Magyarország Kft., illetve Siemens Networks Magyarország Kft. néven működik tovább. Utóbbi 2007 folyamán az újonnan megalakuló Nokia Siemens Networks tagjává válik majd.

A kiválás által indokolt tőkestruktúra-átalakítás során a tulajdonosok 4 milliárd forint tőkeleszállításról döntöttek, így a Siemens Zrt. alaptőkéje 8 milliárd forintról 4 milliárd forintra csökkent.

A kialakult tőkestruktúra továbbra is pozitív likviditást biztosít a társaság számra, és a piaci átlagon felüli sajáttőke-finanszírozást jelent. Az alaptőke és a tőketartalékok együttes értéke meghaladja a 7 milliárd forintot - közölte a társaság.

A Siemensnek több érdekeltésge is van Magyarországon: a Siemens Enterprise Communications Magyarország Kft. főként a távközlési és az internetes piacon működik, a Bosch Siemens Kft. háztarási gépeket forgalmaz, a Siemens Erőműtechnikai Kft. erőművi berendezéseket gyárt, a Siemens Transzformátor Kft. a villamosiparban érdekelt, Siemens Leasing Kft. és a Siemens Finance Rt. a pénzügyi szektorban működik, a Fujitsu Siemens Kft. informatikai termékeket forgalmaz, illetve ezen a területen nyújt szolgáltatásokat, a Siemens Pse kft. a Siemens konszern szoftverfejlesztéssel és szoftverprojektek lebonyolításával foglalkozó magyarországi vállalata, Labscreen Orvosi Labordiagnosztikai és Kereskedelmi Kft. képi diagnosztikai vizsgálatokat és ezekhez tartozó terápiás beavatkozásokat végez, Siemens TraffiCOM Kft. távközlési alapinfrastruktúra szolgáltatásokat nyújt, az Osram Kft. pedig világítástechnikával foglalkozik.