Sziget az iWiW-en, LGT a nulladik napon

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 29. 20:08
Külön oldallal rendelkezik a 15. születésnapját ünneplő Sziget fesztivál az iWiW-en, így a szigetlakók már most megtalálhatják azokat a tavalyi ismerőseiket, akikkel idén is szeretnének összefutni.
Immár a legnagyobb hazai közösségi oldalon, az iWiW-en is találkozhatunk a Szigettel. A „Sziget, az igazi Sziget” néven bejegyzett Sziget-profilhoz – csakúgy, mint bármely másik felhasználóhoz – csatlakozhatunk, ismerősként jelölhetjük, üzenhetünk „neki” és üzenetet kaphatunk „tőle”. A Sziget-fesztiváloldal és a Myspace után ez tehát egy újabb digitális randevú lehetősége az idén tizenötödik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivállal.

1993-ban várta először közönségét – akkor Diáksziget néven –, a Sziámi táborból kinőtt, azóta Európa egyik legnagyobb multikulturális rendezvényévé fejlődött Sziget. A programkínálat mellett folyamatosan fejlődött a Sziget szolgáltatásainak színvonala is, s ma már a Sziget egész Európában – sőt azon túl is – ismert és elismert ifjúsági, multikulturális rendezvény. 2006-ban már több mint 60 programhelyszínen, naponta 200 program, 44 országból érkezett 250 külföldi előadó, 500 hazai koncert és további számos kulturális és szabadidős program várta a látogatókat. A Sziget ma már jelentős „üzlet” az állam számára: a KPMG számítása szerint a Sziget látogatóinak költése 2005-ben 1,3 milliárd forint becsült adóbevételt generált. A számszerűsíthető gazdasági hatások mellett komoly, hosszabb távon ható turisztikai előnyt is jelent a fesztivál az országnak, hiszen az általa generált nemzetközi kereslet hozzájárul Budapest és Magyarország nemzetközi ismertségének növeléséhez.

Idén – augusztus 8-15-ig – tehát már 15. alkalommal kell az egy hét együttlét. A jubileumi alkalomra azonban a program nyolc napossá bővül. A „nulladik” napon, augusztus 7-én, a hazai rocktörténet egyik legjelentősebb zenekara, a Locomotiv GT lép fel a Sziget Nagyszínpadán.