Könyvviteli hiányosságok a Dellnél

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 30. 20:34
A Dell is megerősítette, hogy könyvelésében hiányosságokra derült fény, az amerikai tőzsdefelügyelet is vizsgálódik.
A gondok mértékére utalhat, hogy a Dell már bejelentette, az ügyben indított belső vizsgálat lezárulásáig nem teszik közzé éves pénzügyi jelentésüket, ami az eredeti időpont csúszását jelenti.

A vállalat közleménye szerint az ügyet vizsgáló bizottság már most számos könyvelési hibát, kötelességmulasztást fedezett fel. A könyvelésért felelős két vezető, Kevin Rollins vezérigazgató és Jim Schneider pénzügyi igazgató a múlt hónapban távozott a cégtől. A Dell kijelentette, hogy a jelenlegi eredmények alapján még nem tudják megbecsülni a szóban forgó összegeket. Tény, hogy a Friedman Billings Ramsey elemzőcég már tavaly kritizálta a Dell könyvelési gyakorlatát, különösen a garanciális szolgáltatásokkal kapcsolatos szokatlan megoldásokat.

A vállalat eredetileg április 3-ig nyújtotta volna be éves pénzügyi jelentését, melyre igen kíváncsi a piac és a befektetők, hiszen az elmúlt évben a cég jelentős piacvesztést szenvedett el, és elvesztette piacvezető szerepét az asztali gépek szektorában. A jelentés határidejét most meghosszabbították április 18-ig, a tőzsdefelügyelet (SEC) pedig évekre visszamenő vizsgálatot indított, a vállalatvezetés ezzel párhuzamosan megtiltotta felsővezetőinek a cég részvényeivel történő kereskedést, míg legalább saját belső jelentésüket meg nem kapja a SEC.