Önszabályozó fényerővel rendelkező mobilkijelző a Samsungtól

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 30. 19:07
A Samsung mindig is élen járt az új mobilkijelzők fejlesztésében, most egy olyan modellt dobnak piacra, ami képes a környezet fényerejéhez igazítani saját megvilágítását.
Az egyre vékonyabb és vékonyabb telefonok megtervezéséhez létfontosságú a minimalizált méretű részegységek elérhetőségét biztosítani. A Samsung eddig is piacvezető volt ezen a területen, és újdonságait saját telefonjai mellett számos gyártó készülékeiben viszontláthattuk.

A legújabb megoldás egy LCD technológiára épülő 2,1 inches átmérővel rendelkező modell, szintén extravékony kialakítással, ám egy érdekes új tulajdonsággal. A kijelzők fényerejének beállítása mindig is megoldatlan probléma volt. Talán is merős jelenség a napfényben szinte olvashatatlan mobil megjelenítő, ami sötétben szinte lámpaként világít, ami egyrészt felesleges, másrészt csökkenti a készülék készenléti idejét. A mindössze 1 milliméter vastag megjelenítőt a csúcsmobilokba szánták, így beleépítették a vállalat Adaptive Brightness Control (ABC) fényérzékelő-szabályozó rendszerét. A QVGA (320x240 pixel) felbontású kijelző így képes magától feltornászni fényerejét tűző napfényben, és elkerülni a bántóan erős éjszakai fényerőt. Az felhasználók számára az eredmény olyan mobilok sora, melyeknél nem kell a fényerő kérdésével foglalkozi, mégis minden helyzetben sokkal jobban olvasható a kijelző.