Nehéz lesz másolni a Vistát

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 30. 18:30
A Microsoft szerint nem lesz könnyű dolguk az illegális Vista kópiákat készítőknek, a szoftvert dobozának is a sarkát azért kerekítették le, hogy megnehezítsék a másolást.
A hamisítványok elleni küzdelem a Vista esetében már a doboznál kezdődik, a könnyebben utánozható szögletes papírdoboz helyett egyik sarkán lekerekített műanyag dobozban érkezik a programot tartalmazó lemez.

A fő védelem azonban természetesen magában a szoftverben található. Ez azt jelenti, hogy a kód egy részének megszerzése és egy jelszó még nem lesz elegendő hamisítványok használatához. A beépített megoldások megakadályozzák például a Frankenstein verziók hosszabbtávú használatát. Ezek az XP esetében úgy működtek, hogy a béta változatok egyes kódrészleteit átemelték a végleges termékbe, így tulajdonképpen két verzióból készült egyetlen toldott példány. A Vistánál azonban az állandó termékfigyelés miatt akkor sem működnek majd hosszú távon az ilyen törések, ha első telepítéskor megfelelnek a vizsgálatnak. A kérdéses változatok csökkentett üzemmódba kapcsolnak, ha nem sikerül 30 napon belül tisztázni kilétüket.

A Microsoft a szoftverkalózok elleni harc egyik fő bástyájának szánja a Vistát. A 2004-ben tesztelésre került és ma már széles körben használt eredetvizsgáló Windows Genuine Advantage program a Vista esetében szigorúbb lesz, mint valaha.