Hamis Explorer 7-letöltéssel telepít trójait egy spam

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 30. 19:32
Újfajta technikával téveszti meg a gyanútlan felhasználókat egy spam útján terjedő trójai, a hivatalos Microsoft levének tűnő spam az Internet Explorer 7 letöltését kínálja fel megtévesztően professzionális grafikai megoldások keretében.
Spammerek a bonyolult programozástechnikai megoldások helyett az egyszerű, de hatékony emberi tényezőre építették a legújabb trójai terjedését. Az interneten terjedő spam potenciálisan veszélyes több száz millió Windows-felhasználóra, mivel megjelenése és kísérőjegyei megtévesztően élethűnek hatnak, így a felhasználó könnyen maga telepítheti a kártevőt gépére.

A levél a hitelesnek tűnő admin@microsoft.com címről érkezőnek tünteti fel magát, a címsor pedig az egyszerű, de csalogató "Internet Explorer 7 Downloads". A spam grafikai megoldásai is megtévesztően hivatalos kinézetűek, ahogy képünkön látható, a Microsoft által jellemzően használt elemekre és színekre építkezik. A béta 2 verziót ígérő link egy "ie7.exe" nevű állomány letöltésére mutat. A vírusirtó cégek még nem jártak utána a fenyegetés teljes hatásának és eredetének, annyit már tudni lehet, hogy a veszélyes spam több nagy levelezőhálózaton, köztük a Gmail-en terjed, és a spam valós, nem feltüntetett feladási címe folyamatosan változik, ami egyelőre megnehezíti a forrás azonosítását.