50 ezer dollárért kelt el Amszterdam

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 30. 20:01
A Second Life virtuális valóságában a holland főváros kiber megfelelője 50 ezer dollárért cserélt gazdát az eBay-en.
A valódi város természetesen nem eladó, ám ha mégis az lenne, méltánytalanul kevés lenne érte 50 ezer dollár. Ez az összeg azonban meglepően magas, tekintettel arra, hogy a Second Life Amszterdamjáról van szó.

Az eddigi tulajdonos, a "Stroker Serpentine" néven futó felhasználó az eBayen kínálta aukción a virtuális várost. A majd 10 millió forintos vételár azzal indokolható, hogy Amszterdam az egyik legnépszerűbb város a Second Life kiber világában. A város a valódi részletes megfelelője, biciklikkel, vonatokkal, hajókkal, csatornákkal és több száz bolttal, valamint valóságban is létező szexiparral.

A vevőről nem sokat tudni, de az bizonyos, hogy holland állampolgár, így nem került idegen kézbe fővárosnál sokkal jellegzetesebb, ikonszerű holland település. A virtuális világ egyes elemeiért eddig is jelentős összegeket adta esetenként, de ezek általában tárgyak, például kardok voltak, és nem városok, jellemzően Ázsiában. A Second Life népszerűsége azonban töretlenül emelkedik, így a jövőben egyre több hasonló üzletről hallhatunk. Érdekes kérdés a vételár adóztatása, az mindenesetre kiderült, hogy az eladó "Stroker Serpentine" újabb virtuális befektetésekre költi a pénzt.