CCD minőségű 8,4 megapixeles CMOS érzékelő

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 31. 11:03
A Samsung bejelentette, hogy elkészült új 8,4 megapixeles CMOS elven működő érzékelőjével, az új részegység képes CCD minőségű képeket készíteni tizedannyi energiával.
A CCD-k eddig a digitális fényképezés koronázatlan királyainak számítottak, mivel képminőségük magasan a többi megoldás felé helyezte őket. A CMOS érzékelőknek is meg volt a maguk piaca, számtalan hordozható eszközben alkalmazták őket, mivel energiafelvételük működés közben mindössze egytizede a CCD-knek. A CMOS hátulütője eddig az egyértelműen gyengébb képminőség volt, így a két szektor nem nagyon közelített egymáshoz. Ez a kép teljesen megváltozhat, ha beigazolódik amit a Samsung állít.

A vállalat egy modern, 8, 4 megapixeles felbontású újfajta CMOS érzékelőt készített, melynek kifejlesztése során nem pusztán a pixelszám növelése volt a cél, hanem a kép egyéb minőségi összetevőinek jelentős javítása is. Röviden összefoglalva ez a CMOS szokatlanul magas fényérzékenységet és szaturációs szintet biztosít kiemelkedő jel-zaj aránnyal párosítva. Mindez nem hangzik rosszul, talán a közeljövőben a mobiltelefonok kamerái is kikerülnek a ma még mindig sajnálatosan jellemző játék kategóriából.