Multimédiás tartalmakat kezelő böngésző látássérülteknek

Genda Csongor Zoltán, 2007. április 2. 19:08
Az IBM munkatársai kifejlesztettek egy kifejezetten a gyengénlátóknak és vakoknak szánt webböngészőt, amely a szöveges részek felolvasásán kívül alkalmas még a multimédiás tartalmak kezelésére is.
Az elmúlt évek során megtöbbszöröződött az interneten a videó- illetve hanganyagokkal telített honlapok száma, ám ezidáig ezeket a fájlokat a látásukban korlátozott személyek nem tudták lejátszani. Az IBM Accessibility Browser (röviden A-Browser) névre keresztelt böngészőszoftvere most ezen hivatott változtatni, és ily módon próbálják meg a kutatók még jobban akadálymentesíteni a webet.

Az A-Browsert úgy alkották meg a fejlesztők, hogy a gyengénlátó internet-felhasználók előre meghatározott billentyűvel tudják elindítani a multimédiás fájlok lejátszását, és ugyanígy lehet a hangerőt is szabályozni, eközben pedig egyáltalán nem kell használniuk az egeret.
A látásukban korlátozott felhasználóknak szánt szabad forráskódú webböngésző előreláthatólag még az idei esztendőben megjelenik, és természetesen bárki ingyenesen letöltheti majd azt.