Mégis forgalmaz DRM-mentes zenéket az EMI

Milkovits Gábor, 2007. április 3. 07:33
Az utóbbi hónapokban szárnyra kelt hírek, majd cáfolatok után az EMI most hivatalosan bejelentette, hogy májustól másolásvédelem nélküli zenéket kínál az Apple iTunes online zeneáruházban.
A lépés forradalmasíthatja az egész zeneforgalmazást, mivel az internetről letöltött dalokat korlátlan fajtájú és számú készüléken le lehet majd játszani. A DRM szoftverkóddal ellátott, és a hivatalos oldalakról eddig kizárólagosan letölthető számokat ugyanis csak a kiadó és a forgalmazó által támogatott készülékeken lehet lejátszani, emellett pedig csak korlátozott számú PC-re vagy optikai lemezre lehet őket átmásolni. Az EMI tervei szerint a DRM-mentes zenék kiegészítik majd a kiadó eddigi iTunes-katalógusát, és az ottani számoknál valamivel jobb minőségűek (256 kbit/s AAC) is lesznek. Mindezért, azaz a szabad lejátszhatóságért és a jobb hangzásért többet is kell majd fizetni; Amerikában 99 cent helyett 1 dollár 29 centet.

Az EMI más online zeneáruházakkal is kész hasonló szerződést kötni, az Apple pedig szintén bejelentette, hogy más lemezkiadóktól is szívesen fogad hasonló kezdeményezéseket. Az EMI terveiről először február elején keltek szárnyra hírek, néhány héttel később azonban a tárgyalások kudarcáról írt a sajtó. Nem véletlen, hogy végül elsőként éppen az iTunes-t üzemeltető Apple-el sikerült megegyezni, hiszen a kiadókat és az online zeneforgalmazókat jócskán meglepő módon, február elején maga Steve Jobs, az Apple elnöke fordult nyílt levélben a lemezkiadókhoz a DRM ellen szólva.