Veszélyeztetik a magánéletet a laptopok és okostelefonok

Milkovits Gábor, 2007. április 7. 17:39
A Yahoo! HotJobs felmérése szerint a vezeték nélküli hálózati kapcsolatot biztosító laptopok, okostelefonok és más hordozható eszközök használata egyre inkább elmossa a határvonalat a munka és a magánélet között.
A kutatásban a megkérdezett 900 amerikai vállalati irodai dolgozó 75%-a egyaránt használja készülékét munkájához ás magáncélokra, közel 30% pedig csak alvás közben kapcsolja ki azt. 65%-uk laptopját, 19% pedig okostelefonját használja az állandó, vagy szinte állandó kapcsolattartásra, ám természetesen mindegyiküknek van valamilyen mobiltelefonja. Többségük pozitívan nyilatkozott az eszközökről, ugyanakkor minden negyedik magkérdezett panaszkodott az ily módon fenntartott folyamatos céges ellenőrzésre. Beszédes adat, hogy a válaszadók 67%-a használta mobilját vagy laptopját munkájához, miközben munkahelyétől fizikailag távol, vakációját töltötte.

Susan Vobejda, a felmérést készítő Yahoo! HotJobs marketing-alelnöke szerint a fenti adatok intő jeleket tartalmaznak arra nézve, hogy a vezeték nélküli kommunikációs eszközök milyen komoly befolyással lehetnek mindennapjainkra. Vobejda szerint az embereknek meg kell tanulni korlátokat szabni, és magánéletük illetve szabadidejük megőrzése érdekében időnként nemet mondani az állandó kapcsolatot követelő munkáltatói nyomásra.