2008. januártól nem árulnak több XP rendszerű PC-t

Milkovits Gábor, 2007. április 12. 22:20
Annak ellenére, hogy a Microsoft a legutóbbi tervek szerint még évekig támogatja a Windows XP operációs rendszert, a jelenlegi szerződések értelmében jövő évtől már csak Vista rendszerű Windows PC-ket forgalmaznak a gyártók.
Mindez azért vált most aktuálissá, mert egyre többen, főként a kisebb vállalkozások részéről világszerte továbbra is igényelnék az XP rendszereket, elsősorban az alacsonyabb hardverkövetelményükből fakadó relatív olcsóságuk miatt. Több gyártó, például a Dell is megígérte, hogy az általuk eredetileg tervezettnél hónapokkal túlmenően is árusít majd XP rendszerű számítógépeket, a 2008. januári dátum után azonban a Microsoft és a PC-gyártók között érvényes szerződések értelmében ez nem lesz többé lehetséges.

A drágább hardver mellett jelenleg az is sokakban táplálja a Vistával szembeni ellenérzéseket, hogy az új Windows szoftvernél gyakran tapasztaltak különféle kompatibilitási problémákat más alkalmazásokkal szemben. Szakértők éppen ezért a problémákat orvosló átfogó szervizcsomagot várnak a Vistához, lehetőleg még az XP kifutása előtt, azaz az idén. A Vista fogadtatásáról meglehetősen vegyesek a vélemények: a Microsoft szerint az XP kezdeti időszakához képest sokkal jobban fogy az új Windows, mások viszont arra figyelmeztetnek, hogy a jóval nagyobb PC-piac miatt nem szabad a 2001-es adatokhoz viszonyítani, és a Vista sikere egyelőre nem osztatlan.