5x-ös sebesség új fájlmegosztó technológiával

Kiss Ádám Zoltán, 2007. április 12. 22:29
Amerikai kutatók új megközelítést alkalmazva 500 százalékkal képesek megnövelni a fájlmegosztó rendszerek hatékonyságát, a fejlesztéssel nemsokára a hétköznapokban is találkozhatunk.
A kutatók szerint a jelenlegi rendszerek, mint például a BitTorrent hatékonyságát jelentősen csökkenti, hogy több felhasználó egyazon adott fájlt szeretne letölteni egyetlen gépről. A Similarity-Enhanced Transfer (SET) megoldás lényege, hogy a fájlokat mint digitális újlenyomattal rendelkező adatcsoportokat kezelik. Ennek megfelelően a rendszer képes felismerni azonos adathalmazokat a hálózatban, és túlterheltség esetén ezeket más forrásból leemelni.

A SET program munkatársai szerint meglepően sokszor található meg ugyanaz az adathalmaz egyazon hálózatban, miközben mindenki egyetlen pontot terhel le. Képzeljük el, hogy egy teljes verziós DVD filmet szeretnénk letölteni, és mivel a sok elérési pont közül csak egy ilyen, a többi nem tartalmaz megfelelő feliratot, vagy werkfilmet, mindenki ugyanazt a helyet kéri le. A valóságban megoldható lenne a film, a felirat és a kísérőfilmek egyenkénti letöltése különböző helyekről akár úgy, hogy a felhasználó szinte nem is érzékeli, hogy nem egy forrást használ. A rendszer teljesen automatikus lesz.