EU - túl alacsonyak az ipari bizottság roamingdíjai?

MTI Sajtóadatbank, 2007. április 16. 09:02
Az Európai Parlament ipari bizottságának a romaingdíjak csökkentésére vonatkozó javaslata nem csak az iparági szereplők véleményével nincs összhangban, ellentétes például az Európai Parlament által felkért Copenhagen Economics tanácsadó cég álláspontjával is - közölte a Vodafone Magyarország pénteken az MTI érdeklődésére.
Az ipari bizottság csütörtöki szavazása alapján a roamingolás során indított hívások maximális díja 40 eurocent, a fogadottaké pedig 15 eurocent lesz. E tarifaszintek lényegesen alacsonyabbak mind a bizottság, mind a parlament saját szakértői által eddig javasoltaknál - fejtette ki a Vodafone. A cég véleménye szerint semmi nem indokolja a díjak ilyen mértékű csökkentését.

A mobilcég szerint a szakbizottság mostani javaslata nem csak az iparági szereplők véleményével nincs összhangban: a Copenhagen Economics tanácsadó cég például 48, illetve 33 eurocentes árakat javasolt. A parlament egy másik, fogyasztóvédelmi szakbizottsága pár héttel ezelőtt 50 és 25 eurocentes díjakkal értett egyet, míg az EU pénzügyminiszterek által aktuálisan javasolt ár 52 és 25 eurocent.

A Vodafone szerint az ipari bizottság radikális javaslata esetén elvárható lenne az alapos indoklás, amelyből például az is kiderülhetne, hogy vajon miért tévednek azok, akik a testületénél lényegesen magasabb díjakat javasolnak. Sokszor hallható a szabályozási hatástanulmányok fontossága, de ezen díjak esetében ilyenről a mai napig nincs tudomásunk.

A mobilcég szerint a roaming díjak indokoltnál nagyobb, a költségeket nem fedező szintre csökkentése arra fogja kényszeríteni a szolgáltatókat, hogy más ügyfeleknek, más szolgáltatásokért fizetett díjaiból keresztfinanszírozzák a roamingoló ügyfelek díjait.

A Pannon közölte: a 40 és 20 centes ár nem fedezné a roamingköltségeket, ezért ilyen árak mellett veszteséges lenne ez a tevékenység. Ebben az esetben máshonnan kellene pótolni a kieső költségrészt.

A T-Mobile az MTI érdeklődésére annyit közölt, hogy álláspontját a tényleges európai parlamenti döntés, illetve az abban foglaltak ismeretében alakítja ki.