Cukorral üzemelő mobilakkumulátor

Genda Csongor Zoltán, 2007. április 16. 20:30
Amerikai tudósok olyan akkumulátorcellát fejlesztettek ki, amelyet nem villanyárammal, hanem cukoralapú készítményekkel lehet feltölteni.
A Saint Louis-i egyetem kutatói már évek óta dolgoznak egy olyan akkumulátor kifejlesztésén, amely alkalmas a cukor energiává való átalakítására. A szakembereknek végre sikerült elkészíteniük egy bélyegnagyságú prototípust, amelyet rácsatlakoztattak egy PDA-ra, és így demonstrálták, hogy az új megoldás valóban működőképes.

A kutatók szerint ezen technológia alkalmazásával a jövőben bármilyen magas cukortartalmú folyadékkal (pl. üdítőitalok) üzemeltetni lehet majd az olyan hordozható készülékeket, mint a laptop vagy a mobiltelefon. Az úttörő kísérletekben részt vevő szakemberek úgy tartják, hogy az általuk kifejlesztett energiaegységek háromszor-négyszer hosszabb ideig üzemelnek, mint a jelenleg használatos lítium-ionos akkumulátorok. Amennyiben az egyetem munkatársai jól haladnak a fejlesztésekkel, úgy előreláthatólag három-négy éven belül megkezdik a termék sorozatgyártását és kereskedelmi forgalmazását.