Nokia Wimax telefonok 2008-tól

Milkovits Gábor, 2007. április 16. 23:10
A Nokia bejelentette, hogy a jövő évtől olyan mobiltelefonokat kezd forgalmazni, amelyek Wimax szélessávú vezeték nélküli alkalmazással lesznek felszerelve.
A Wimax előnye, hogy a most használatos WiFi-hez hasonló sávszélességet biztosít jóval nagyobb vételi körzetben, azaz az úgynevezett forró pontoktól távolabb is. További hasznos tulajdonsága, hogy a frekvenciák és a háttér-infrastruktúra alacsonyabb ára miatt a Wimax akár tízszer olcsóbb lehet a harmadik generációs mobiltelefonos technológiáknál (UMTS, HSDPA). Mindez ideálissá teszi a mobiltelefonos adatátvitelre (internet) való alkalmazásra, míg maga a telefonálás továbbra is a GSM platformon bonyolódna, akárcsak a WiFi-képes készülékek esetében.

A Nokia nem az egyetlen mobilcég, amely fantáziát lát a Wimaxban: a Motorola szintén jövőre tervezi forgalomba hozni első Wimax-képes mobiltelefonját, és a Samsung is erőteljesen támogatja a nyílt Wimax szabványt. A Nokia mostani bejelentése ugyanakkor szavatolni látszik a Wimax sikerét Európában is, a technológia ugyanis mindeddig leginkább az Intel, és több más amerikai technológiai cég vesszőparipája volt, legalábbis ami a konkrétumokat illeti.