Windows Media Player plug-in a Firefoxhoz

Milkovits Gábor, 2007. április 18. 09:36
A Microsoft egy olyan plug-int adott ki a Mozilla Firefox böngészőprogramhoz, amely lehetővé teszi Windows Media Playerre kódolt videók vagy zenék megtekintését és hallgatását a szoftverrel meglátogatott weboldalakon.
A lépés jelentősége abban rejlik, hogy eközben a Firefox egyre növekvő konkurenciát jelent a Microsoft saját, Internet Explorer böngészőjének. A most kiadott kiegészítő program abban a pillanatban bárki számára letölthető, ha az illető a Firefoxszal egy olyan internetes oldalra jut, amely beágyazott Windows Media Player (WMP) ActiveX kódot tartalmaz. Ezek a felhasználók eztán a Firefoxon is beágyazott Windows Media Playeren élvezhetik ezeket a videókat és zeneszámokat.

Azt nem lehet tudni, hogy a döntés hátterében a Firefox méltó ellenfélként való elismerése, komplex marketingcélok, vagy éppen a tisztességes piaci versenyt számon kérő külső nyomás áll-e. Az mindenesetre bizonyos, hogy a Mozilla nyílt forráskódú böngészője a francia Xiti piackutató legfrissebb adatai szerint Európában átlag 25%-os népszerűségnek örvend, és globálisan is tartósan 10% fölött teljesít.