A vártnál is sikeresebbek a négymagos Intel lapkák

Milkovits Gábor, 2007. április 18. 10:01
Justin Rattner, az Intel műszaki vezérigazgatója bejelentette, hogy az idei első félév végére a cég négymagos processzorainak eladásai elérik az egymilliós számot.
Rattner elmondta, hogy magukat az Intel munkatársait is meglepte az eredmény, a milliós határt ugyanis a vállalat eredeti ütemterve szerint csak az év végén lépték volna át. Hivatalos adatok egyelőre csak 2006-ról vannak: ezek szerint tavaly 130 ezer ilyen lapkát adtak el szerverekhez, 165 ezret pedig asztali PC-khez. A négymagos processzorokat azonban csak a tavalyi év utolsó hónapjaiban kezdték el forgalmazni, mostanra pedig már mintegy tucatnyi ilyen termék kapható, a szerverlapkáktól a játékközpontú PC-k CPU egységeiig.

Eközben az AMD a speciálisan játékosoknak szánt, dupla kétmagos Quad FX platformtól eltekintve mindeddig nem dobott piacra négymagos processzort és erre, konkrétan a „Barcelona” kódnevű Opteron szerverlapkára még nyárig várni kell. A Barcelona az Intel kettő darab kétmagos processzort integráló csipjeivel szemben „valódi” négymagos processzor lesz, ez azonban egyúttal bonyolultabb és drágább technológiát is jelent.