Közös Microsoft-Lenovo kutatólaboratórium Kínában

Milkovits Gábor, 2007. április 19. 09:47
A Microsoft és a kínai PC-gyártó Lenovo bejelentették, hogy közös kutatólaboratóriumot hoznak létre Kínában, amely az első másik vállalattal megosztott létesítmény lesz a szoftverkonszern történetében.
A kutatóközpontban, amely a Lenovo meglévő pekingi létesítményének területén épül majd, elsősorban mobileszközök, illetve Microsoft szoftverekhez szabott egyéb termékek fejlesztése lesz a két fő tevékenység. A költségeken, illetve a létrehozott szellemi javakon egyenlő mértékben osztozik majd a két társaság. A Microsoft történetében mindeddig példátlan kezdeményezés még inkább elmélyíti a két vállalat közötti együttműködést; egy korábbi megállapodásuk értelmében a Lenovo ígéretet tett egy bizonyos volumenű Microsoft-szoftver megvásárlására, márciusban pedig a kínai PC-gyártó bejelentette, hogy a Microsoft Live Search egyes komponenseivel előre telepítve hozza forgalomba számítógépeit.

A tervezet jól illusztrálja, hogy a technológiai cégek, és konkrétan a Microsoft is mennyire fontosnak tartják a dinamikusan fejlődő kínai piacot; csütörtökön például Bill Gates személyesen utazik a távol-keleti országba, hogy vezető kormánytisztviselőkkel tárgyaljon. A Lenovo pedig amellett, hogy Kínában piacvezető, az IBM PC-üzletágának 2005-ös felvásárlása óta a harmadik legjelentősebb számítógépgyártó a világon.