Nigéria: mobiltelefonnal a választási csalás ellen

Milkovits Gábor, 2007. április 22. 18:22
Emberi jogi szervezetek egy olyan önkéntesekből álló hálózatot hoztak létre, amelynek tagjai biztonságosan és hatékonyan, mobiltelefonos sms-ben értesíthették az illetékeseket az általuk tapasztalt visszaélésekről a szombati általános választásokon.
A Human Emancipation Lead Project nevű szervezet által felállított Network of Mobile Election Monitors (NMEM) hálózat számos előnnyel rendelkezik. Mivel tagjai egyszerű szavazópolgárok, a csalásokat esetlegesen végrehajtó politikai erők nem tudják azonosítani az ellenőrzést végző személyeket, így nem is készülhetnek fel az érkezésükre, illetve nem tudnak erőszakkal fellépni ellenük. Másrészt a legnépesebb, 60 millió választót felvonultató fekete-afrikai országban 30 millió mobiltelefonos előfizetés található, azaz a többi technológiai infrastruktúránál a mobil lényegesen hatékonyabb. Az sms ráadásul gyorsan beérkezik, és az is rögtön ellenőrizhető, hogy a bejelentő valóban az adott helyszínen tartózkodik-e. Az egy helyről befutó sms-eket egyeztetik egymással, mielőtt levonnák a következtetéseket. A technológiai hátteret a Ken Banks programozó által kifejlesztett ingyenes Frontline SMS nevű rendszer biztosítja, amely egyszerre teszi lehetővé a tömeges csoportos sms-küldést, illetve a bejövő szöveges üzenetek hatékony számítógépes feldolgozását.

Nigériában az ország 1960-as függetlenné válása óta most először adódik lehetőség arra, hogy egy demokratikusan megválasztott, polgári elnököt egy másik hasonló követhet. A választások tisztaságát az EU hivatalos ellenőrei is felügyelik, és a leköszönő Olesegun Obasanjo szintén a csalások megelőzésére szólította fel a választást bonyolító illetékeseket.