Az e-mail-függőség veszélyesebb a marihuána-fogyasztásnál?

MTI Sajtóadatbank, 2007. április 24. 09:12
Könnyen a mailbox rabságába eshet, aki nem tudja megállni, hogy azonnal válaszoljon az e-mailekre - figyelmeztetnek amerikai kutatók, egy brit tanulmány szerint pedig a marihuána-fogyasztásnál is jobban csökkenti a koncentrációképességet az elektronikus levéláradat.
Már önsegítő csoportok is szerveződnek az interneten e-mailfüggők számára, és az új civilizációs betegség terjedését mutatja a korántsem ingyenes leszoktató kurzusok sikere is Amerikában. Így például Marsha Egan pennsylvaniai szociológus "Az e-mailfüggőség legyőzésének 12 pontja" című szemináriumára is rengeteg jelentkező.

A probléma a munkaadóknak is igen kellemetlen: a Focus című német hírmagazin honlapján megjelent beszámoló szerint kimutatták, hogy nyolc percig is eltarthat, amíg egy e-mail miatt a munkából kizökkent munkatárs koncentrációképessége helyreáll. A Basex nevű New York-i tanácsadó cég becslése szerint így akár naponta két óra is elveszhet.

Az e-mail forgalom állandó ellenőrzésének káros hatását mutatta ki Glenn Wilson, a londoni King,s College pszichiáterének kísérlete is. A 80 önkéntes fele egy-egy füves cigarettát szívott el, míg a csoport másik felét elektronikus levelekkel bombázták, amelyekre válaszolni kellett. Ezután IQ-tesztet töltött ki mindenki, és a beszívott alanyok kétszer jobban teljesítettek, mint a "be-e-mailezettek", akiknek IQ-szintje átlagosan 10 ponttal csökkent a kísérlet elején mért szinthez képest.