Philips noteszgép ergonómikus felépítéssel

Kiss Ádám Zoltán, 2007. április 30. 10:13
A noteszgépek világában a kapacitás és sebesség kontra készenléti állapot mérőszámai uralkodnak, csak kevés gyártó gondol az állandó tényezőre, az emberre, ezzel a felfogással szemben született meg a Philips X200 Ultra Portable Laptop.
A Philips tulajdonképpen nem tett mást, mint új készülékét úgy alakította ki, hogy annak kinyitása után megemelhető a kijelző magassága. Apróság, mondhatnánk, vagy éppen reklámfogás, ám a felmérések szerint a számítástechnika világában uralkodó technokratizmus nagyon is lefordítható orvosi beutalókra. A vezető kiegészítőgyártók már évek óta külön matricával tájékoztatnak az eszközeik helytelen vagy túlzott használatából származó esetleges orvosi vonatkozásokról. A különböző ergonomuikus egerek és billentyűzetek éppen ilyen igények nyomán jöttek létre.

Sokan megkérdőjelezik a viszonylag kisméretű, de nagyon nagy felbontású kijelzők létjogosultságát, ezeken ugyna rengeteg információ fér el, de a felhasználók jó része alig látja ezeket. A noteszgép-tulajdonosoknak ismerős lehet a többórányi munka után esetleg tapasztalható derék-, hátfájás. A Philips X200 Ultra Portable Laptop a túlságosan alacsony kijelzőpozícióból adódó olyannyira ismerős görnyedt tartást szeretné elkerülni ezzel az apró megoldással. A megemelt kijelző jó néhány lassanként, de kitartóan terhelt izmot és csigolyát tehermentesít, márpedig ezek alattomos fájdalmakhoz vezetnek. Olyan ez, mintha valaki kinyújtott kezében tartana egy poharat, de órákig. A gép egyebekben a kor műszaki színvonalát hozza, 1,73 GHz-es Intel Core Duo U2500 processzorra épül, 100 GB merevlemez, 1 GB Ram és DVD-kombó, valamint beépített Wi-Fi társaságában, mindezt kissé borsos áron, 1703 dollárért.