Komoly biztonságtechnikai céggé válna a Microsoft

Kiss Ádám Zoltán, 2007. április 30. 11:01
A vállalat viszonylag új jövevénynek számít ezen a népes piacon, de komoly ambíciókkal rendelkezik, és céljai megvalósítása érdekében többek között új japán és írországi biztonságtechnikai központokat állít fel.
Mark Miller a téma egyik szakértője a Microsoftnál, szerinte a vállalat globális kutatóhálózatot hoz létre, és ezzel nagy ívű tervek megvalósításába kezd. A cég már eddig is okozott meglepetéseket, emlékezzünk csak a szinte kihívó nélküli PlayStation ellen indított Xboxra, vagy az iPod ellen versenybe küldött Zune-ra. A helyzet itt is hasonló.

A Microsoft mint a legelterjedtebb operációs rendszerek és irodai szoftvercsomagok gyártója természetesen eddig is nap mint nap találkozott a rosszindulatú kódok problémájával, ám most egyenlő félként szeretnének megjelenni a biztonságtechnikai szoftverek és szolgáltatások piacán. Ez a piac márpedig eddig is elég népes volt, gondoljunk csak a rengeteg neves cégre, mint például a Symantec, a McAfee vagy a Trend Micro, hogy csak a három legnagyobbat említsük. Az elemzők szerint még több hónapig nem lehet ezekhez a vállalatokhoz mérni a Microsoftot biztonságtechnikai szempontból, ám a helyzet gyorsan változhat. A Microsoft előnye, hogy hatalmas befektetésekkel indulhat új szereplőként, másrészt az Office és Windows, valamint a böngésző- és levelezőprogramok révén már eddig is automatikusan tűzközelben volt.

A legfőbb feladat a vállalat gyenge biztonságtechnikai imázsának javítása, erre eddig is komoly kiséleteket tettek, gondoljuk csak a Windows XP második átfogó frissítőcsomagjára, melynek központjában egyértelműen a biztonsági szint növelése állt, és ezt olyan fontosnak tekintette a cég, hogy az ide átcsoportosított fejlesztők miatt egy évet késett a Vista.