Sikerült számítógéppel modellezni egy agyféltekét

Kiss Ádám Zoltán, 2007. április 30. 15:39
Az IBM szuperszámítógépének sikerült az emberi agynál kisebb, de hasonló felépítésű egéragy egyik féltekéjének működését szimulálni, ez óriási siker, hiszen eddig gondolkodásunk központja szinte fehér folt volt.
Az gyakorlati orvostudomány a mai napig meglepően keveset tud az emberi agyról, melynek visszarettentő összetettsége eddig inkább a teóriák számát növelte, mint a tényszerű megállapításokét. Az egyik első nagy lépés lehet ennek megváltoztatására az IBM Almaden Research Lab műhelyének BlueGene L gépe által elért fél egéragy-szimuláció.

A gond az, hogy igen nehezen modellezhető egy olyan rendszer, melyben 8000 neuron 6300 szinapszissal működhet a legkülönfélébb módokon. A kutatást vezető csapat a kis agyméret ellenére hihetetlen számítási nehézségekbe ütközött, nem véletlen, hogy az IBM egy 4096 processzort tartalmazó szuperszámítógépét vették igénybe, ahol minden egyes processzorhoz 256 MB memória tartozik. Ez a félelmetes számítási teljesítmény közel sem ér fel a vizsgált agyéval, így a teszteket végző szuperszámítógép tízszer lassabban teljesített, mint egy egérke fél agya. A teszteket a sikeres szimuláció után tovább folytatják, a cél a természetes agyműködéshez minél jobban hasonlatos modell megteremtése.