AMD Phenom: új márkanév a K10-es asztali lapkáknak

Milkovits Gábor, 2007. május 2. 22:11
Az AMD az eddigi Athlon helyett Phenom márkanéven hozza forgalomba prémium asztali processzorait, az új K10-es architektúrájú két- és négymagos lapkákat.
Az eddig Agena kódnéven futó, 65 nm-es asztali PC-processzorok közül a kétmagos verzió neve Phenom X2, a négymagosé Phenom X4, az FX-é pedig Phenom FX lesz. A Phenom elnevezés a cég szerint a „phenomenal” („rendkívüli, fenomenális”) angol szóból ered, és nyilvánvalóan a lapkák által nyújtott teljesítményre és élményre utal. A kezdetben 2,4-2,6 GHz-es, 2 MB L2 és 2 MB L3 gyorsítótárral rendelkező Phenom asztali CPU-k az AMD menetrendje szerint a harmadik negyedévben érkeznek a PC-gyártókhoz.

Az AMD ugyanakkor megtartja az Athlon márkanevet a középkategóriás, illetve a Sempron-t a belépő szintű termékekhez. Ez azt jelenti, hogy a szintén 65 nm-es eljárással készülő, de csak kétmagos Kuma és Rana kódnevű termékek viselik majd ezeket az elnevezéseket. A középkategóriás, 2-2,9 GHz-es, 1 MB L2 és 2 MB megosztott L3 gyorsítótáras Kuma, illetve a 2,1-2,3 GHz-es, 1 MB L2 gyorsítótáras Rana az idei utolsó negyedévtől kerül majd forgalomba.