Szigorodott a Vatera.hu eladási és ajánlattételi rendszere

forrás Prim Online, 2007. május 3. 12:37
A Vatera.hu egyik felhasználója a múlt évben informatikai cikkeket, elsősorban memóriakártyákat kínált megvételre a piacinál alacsonyabb áron. Az aukciók nyertesei a vételárat a csalók által megjelölt bankszámlára átutalták, azonban az árut soha nem kapták meg. A Vatera.hu ügyfélszolgálata észlelve a csaló újabb kísérletét azonnal értesítette az érintett felhasználóit. A Vatera.hu feljelentése alapján 2006. nyarán ismeretlen tettes ellen, csalás miatt nyomozás indult. A Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárás során beszerzett elektronikus és egyéb információk alapján azonosította a 25 éves bajai illetőségű M. Róbertet.
A hasonló esetek elkerülése és a felhasználók védelme érdekében az elmúlt időszakban szigorodott a Vatera.hu eladási és ajánlattételi rendszere. Már csak azok a felhasználók adhatnak el a Vatera.hu oldalain, akik hitelt érdemlően azonosítják bankszámlaszámukat. A teljes jogú felhasználóvá válás feltételéül szabott, százforintos átutalást követően - melyet automatikusan jóváírnak a felhasználó Vatera.hu egyenlegére - jogosulttá lesz a Vatera.hu használó saját termékei feltöltésére. Az átutalásra azért van szükség, mert így a felhasználó egy olyan adattípussal érvényesítteti regisztrációját, amelyet egy független pénzügyi szolgáltató már szigorú feltételek mellett azonosított.

A vételi oldalon a szigorítás után csak azok licitálhatnak a termékekre, akik a Vatera.hu oldalán előzőleg megadták mobilszámukat, majd telefonszámukat ellenőriztetik. A telefonjukra érkezett kódot begépelik a cég oldalán, s ezzel ellenőrzött vásárlóvá lesznek. Ellenőrzött felhasználóvá lenni semmilyen költségvonzattal nem jár, a biztonsági kódot a Vatera.hu a saját költségén küldi ki.

A bevezetett új rendszer jelenleg valószínűleg a legbiztonságosabb megoldás a magyarországi online aukciós piacon. A szigorítások óta hasonló jellegű csalást a Vatera.hu tudomása szerint nem követtek el, hasonló esetet az ügyfélszolgálat nem tapasztalt.