Szolidárisak a Deutsche Telekom vezetői

MTI Sajtóadatbank, 2007. május 4. 08:19
A Deutsche Telekom vezetői is vállalják, hogy fizetésük csökkenjen, szolidaritásként az újonnan létrehozandó T-Service dolgozóival: a vezetőség minden tagja egyhavi fizetéséről, Rene Obermann vezérigazgató kéthavi illetményéről, mintegy 200 ezer euróról mond le, jelentették be a cég közgyűlésén.
A vezérigazgató védelmébe vette a tavalyi évre fizetendő magas osztalékot, amelyet a ver.di szakszervezeti szövetség bírált. Obermann szerint a Deutsche Telekomnak nemcsak az alkalmazottakkal, hanem a tőkepiacokkal szemben is kötelezettségei vannak.

A közgyűléssel egy időben, csütörtökön is folyatódtak a figyelmeztető sztrájkok Németország-szerte a tervezett átalakítással kapcsolatban.

A tárgyalási fordulók sorozatos kudarca nyomán a ver.di szakszervezeti szövetség elnöke a múlt pénteken bejelentette a munkaügyi konfliktust a Deutsche Telekommal, a cég tervezett átalakítása miatt. A ver.di elnöke szerint a Deutsche Telekom vezetése "kesztyűt dobott" a szakszervezetnek, ők pedig fölveszik azt, és elrendelik a szavazást a tagság körében a cég egészére kiterjedő sztrájkról.

A múlt csütörtökön kudarcba fulladt az utolsó, háromnapos tárgyalási forduló is a Deutsche Telekom és a ver.di szakszervezeti szövetség között: a ver.di elutasította a vezetés javított ajánlatát is.

A Deutsche Telekom és a ver.di szakszervezet már hetek óta szembenáll azért, mert a vezetés a vállalat különböző szolgáltatóegységeiből az új, egységes és külön számlán kezelt T-Service-be helyez át mintegy 50 ezer alkalmazottat. A tervek szerint az áthelyezettek számára a heti munkaidő az eddigi 34 óra helyett 38 óra lenne, és a kiszervezendő több tízezer dolgozó bérét két és fél év alatt 12 százalékkal csökkentenék, cserébe a cég 2010 végéig szavatolja a munkahelyek megtartását. Emellett a Deutsche Telekom új munkahelyteremtést is kilátásba helyezett.

Ezt a javaslatot azonban a ver.di visszautasította. A tárgyalások kedden folytatódnak. Ha nem vezetnek eredményre, a konszern az átalakítást a munkavállalói oldal hozzájárulása nélkül is végrehajtja, mondták korábban a Deutsche Telekomnál.

A változtatásokat a belső piac visszaesésével, mindenekelőtt a vezetékes szolgáltatások veszteségeivel indokolta a vállalatvezetés. A dolgozók áthelyezéséből a Deutsche Telekom egymilliárd eurós megtakarításra számít.