Nemzetközi beruházási csoport a BTC új gazdája

MTI Sajtóadatbank, 2007. május 4. 08:45
Bolgár sajtójelentések szerint csütörtöktől már az AIG Global Investment Group nemzetközi beruházási csoport a fő részvényes Bulgária vezető távközlési vállalatában, a BTC-ben, 65 százalékot birtokolva annak részvényeiből. A vétel valamivel 2,1 milliárd levás ár felett jött létre.
Az AIG a Novator és a Viva Ventures nevű cégektől szerezte meg részesedését a BTC-ban - tette közzé a szófiai tőzsde. Várható, hogy a következő befektetői lépés az AIG további 25 százalékos részesedésszerzése lesz. Az AIG ugyanis jelezte, hogy a balkáni térségben fokozni kívánja jelenlétét.

A befektetési csoport tanácsadás és értékbecslés mellett az aktívák kezelésének egyik vezető vállalata a világon, széles befektetési portfolióval. Az általa kezelt vagyon értéke meghaladja a 640 milliárd dollárt. Közel 2 ezer embert foglalkoztat, 44 országban vannak irodái.

Korábbi hírek szerint az orosz AFK Sistema konszern, amelynek feje a leggazdagabb oroszok közé tartozó Vlagyimir Jevtusenkov, akart többségi részt szerezni a balkáni ország távközlési vállalatában, amely a vezetékes hálózat monopolvállalata és egy mobilos szolgáltatót is 100 százalékban tulajdonol. Orosz források cáfolták az értesülést.

A távközlési cég jelentős részének megvásárlása azt követően vetődött fel, hogy a BTC-ben 65 százalékot birtokló izlandi Thor Bjorgolfsson a brit Financial Times című lapnak közvetve eladási szándékáról nyilatkozott, még januárban. A brit lap akkor azt írta, hogy a nevezett izlandi illetékesnek a cége, a Novator megbízta a Lehman Brothers nemzetközi befektetési tanácsadó céget, vizsgálja meg, mit érdemes tenni a BTC-ben fennálló izlandi résszel.