HP: Hamar lefogyasztja a noteszgépakkukat a Vista

Milkovits Gábor, 2007. május 5. 20:03
John Wozniak, a Hewlett-Packerd noteszgéprészlegének egyik vezető szakembere szerint a Windows Vista észrevehetően hamarabb lemeríti a laptopok akkumulátorát, min az XP.
Wozniak kihangsúlyozta, hogy a noteszgéptervezők és persze a felhasználók számára a fejfájást főként a látványos Aero Glass kezelőfelület okozza, ugyanis ennek kikapcsolásával a Vista futtatása gyakorlatilag ugyanolyan vagy még kisebb energiafelhasználással járt, mint az XP-é. A probléma viszont az, hogy azok a felhasználók, akik éppen a Vista nagyobb teljesítményigénye miatt vásároltak drágább noteszgépet, mégis kénytelenek egy az XP-től alig különböző interfésszel beérni akkor, ha otthonuktól és irodájuktól távol hosszabb ideig szeretnék használni laptopjukat.

A technológiai cégek közül többen, például a Lenovo vagy az AMD is a HP-hez hasonló véleményen vannak a Vista, illetve az Aero energiafogyasztásáról. Richard Shim, az IDC szakértő elemzője szerint a jelenség tulajdonképpen teljesen természetes, hiszen az új, több funkciót és nagyobb teljesítményt kínáló operációs rendszerek jellemzően több energiát is igényelnek, mint elődeik; az XP vagy a Windows 98 esetében is ugyanez történt annak idején. A mostani helyzet viszont annyiban eltér a korábbiaktól, hogy a PC-piac húzóágazatának ma a noteszgépszegmens számít, így egyáltalán nem mindegy, hogy a Vista mennyire kíméli az akkukat. Márpedig a laptopvásárlók körében a kiválasztás legfontosabb szempontja éppen az akkumulátor által biztosított használati idő.

A Microsoft visszautasítja a HP és mások részéről érkező kritikát, és arra ösztönzi felhasználóit, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki hardverük és a Vista nyújtotta lehetőségekből. Shim szerint valószínű, hogy a szoftverkonszern frissítésekkel igyekszik majd a lehetőségek szerint egyszerre látványos és energiatakarékos üzemmódokat is kínálni a noteszgép-tulajdonosoknak, míg a gyártók is törekszenek majd a minél hosszabb használati időt biztosító hardver fejlesztésére.