Őrizetbe vették az észt hackert

MTI Sajtóadatbank, 2007. május 7. 09:12
Az észt rendőrség őrizetbe vette az állami internetes honlapok elleni kalóztámadások első feltételezett elkövetőjét, egy Dimitrij keresztnevű, 19 éves tallinni lakost - jelentette be szombaton az észt ügyészség.
Az állami számítógépes hálózatokban történt károkozásért és az internethez való hozzáférés akadályozásáért indítottak ellene eljárást, s akár három év börtönbüntetést is kiszabhatnak rá - közölte Kristiina Herodes, az ügyészség szóvivője. "Dimitrij internetes fórumokat indított, amelyeken arra buzdított, hogy különböző észtországi szervereket támadjanak, és a támadások célpontjául megadott több fontos internetes címet és egyéb tanácsokat. A nyomozás folytatódik, mert sok támadás érkezik külföldről, főleg Oroszországból" - tette hozzá.

Urmas Paet észt külügyminiszter szerint a hét elején sok kormányzati honlapot kénytelen voltak szüneteltetni oroszországi számítógépekről érkező kalóztámadások miatt.

Az észtországi orosz kisebbség heves tiltakozó megmozdulásait, illetve észt-orosz diplomáciai viszályt váltott ki, hogy április végén Tallinn belvárosából egy katonai temetőbe helyezték át a Bronzkatona néven ismert szovjet világháborús emlékművet.