Xerox technológia számítógépes tartalmak egyszerűbb színkezeléséhez

Milkovits Gábor, 2007. május 9. 07:07
A Xerox fejlesztői egy olyan alkalmazáson dolgoznak, amellyel bonyolult számkódok helyett egyszerű nyelvi utasításokkal lehet módosítani számítógépes tartalmak színeit, illetve színárnyalatait.
A lehetséges gyakorlati alkalmazási lehetőségek a digitális fényképektől a legkülönfélébb dokumentumokig terjednek, beleértve akár professzionális nyomdai munkákat is. Jelenleg ugyanis ahhoz, hogy egyáltalán meg lehessen adni egy adott felület színét akár a monitoron, akár nyomtatásban, először is matematikai koordinátákat kell kiválogatni az eszköz által megjeleníthető teljes színskála adatait tartalmazó számhalmazból. Mindez szakértelmet, gyakorlatot, és meglehetősen sok időt igényel.

Geoffrey Woolfe, a Xerox Innovation Group fejlesztői részleg egyik vezető munkatársa a sajtónak elmondta, hogy technológiájuk alapja a különböző színeket és színárnyalatokat jelölő nyelvi eszközök megfeleltetése a számítógép által használt színjelölő számkódoknak, ami így leírva meglehetősen kézenfekvőnek látszik. A megvalósítás komoly lehetőségeket ígér; Woolfe szerint például lehetséges lesz egyszerű beírt kifejezésekkel, vagy akár hangvezérléssel pillanatok alatt megadni és megváltoztatni a megjelenített elemek színeit és árnyalatait, ebből adódóan pedig a szoftver a leglaikusabb felhasználók számára is könnyedén kezelhető lesz, ugyanakkor a szakembereknek is értékes időt és energiát spórol. Woolfe hozzátette, hogy az alkalmazás még mindig kutatási fázisban van, így megjelenésének időpontjáról egyelőre semmit nem tudott mondani.