A COBIT legújabb verziója csökkenti az informatikai kockázatokat

OTS - Cégvonal, 2007. május 13. 08:44
Az IT Governance Institute (ITGI) bejelentette az igazgatók, vállalati vezetők és menedzserek számára az informatikai alkalmazások hozzáadott értékének növelését és a velük kapcsolatos kockázatok csökkentését elősegítő általánosan elfogadott és nemzetközileg is mérvadónak tekintett COBIT (Control Objectives for Information and related Technology) informatikai szabályozási keretelvgyűjtemény legújabb verziója, a COBIT 4.1 kiadását.
A Sarbanes-Oxley és más nemzetközileg elfogadott szabványokhoz való igazodás eszközeként általánosan alkalmazott COBIT előfutára volt a világszerte bevezetés alatt álló szabályozási rendelkezéseknek. A 15 éves kutatási, valamint nemzetközi informatikai és üzleti szakemberek közötti együttműködési múltra visszatekintő termék olyan nemzetközi szintű összesítő keretelveket fektet le, amelyek integrálják magukban az összes lényegesebb nemzetközi informatikai technológiai szabványt, beleértve az ITIL, CMMI és ISO17799 szabványokat is. A keretelvek legújabb verziója ingyenesen letölthető az ITGI nonprofit független szervezet honlapjáról a www.itgi.org cím alatt.

A COBIT 4.1 a legújabb verziója annak a nemzetközileg elfogadott keretelvnek, amely garantálja az informatikai alkalmazásoknak az üzleti célok szolgálatába való állítását, erőforrásaik felelős felhasználását és a kockázatok megfelelő kezelését. A verzió a COBIT 4.0 kifinomultabb változata és alkalmas a COBIT korábbi verzióival már elvégzett feladatok feljavítására.

A COBIT 4.1 többletszolgáltatásai között a pontosabb teljesítménymérés, a feljavított eredménycél kijelölés, valamint az üzleti és informatikai célok jobb összehangolása érdemel említést.

- A COBIT az informatikai beruházások teljes életciklusát felügyelő irányítási eszköz. Keretelvei biztosítják, hogy az informatikai eredmények egybeessenek az üzleti célkitűzésekkel, megteremtik az összhangot az üzleti és informatikai folyamatok között, valamint javítják az informatikai alkalmazások hatékonyságát és eredményességét - jelentette ki Roger Debreceny, az ITGI COBIT bizottságának elnöke. - A COBIT 4.1 a keretelveket az általuk irányított szervezetek informatikai szabályozásának javítására felhasználó vezetők gyakorlati tanácsainak figyelembe vételével készült el, tehát kipróbált és bevált terméknek tekinthető.

A COBIT 4.1 kiadásával egyidőben az ITGI három vele kapcsolatos kiadványt is megjelentetett, amelyek megrendelhetők az ISACA könyvesboltjában a www.isaca.org/bookstore címen.