Concorde: Vártnál jobb Magyar Telekom eredmény

forrás Prim Online, 2007. május 11. 17:06
A Magyar Telekom eredménye az egyszeri tételek nélkül a vártnál jobban alakult, és javuló EBITDA-hányad, valamint javuló készpénztermelő képesség jellemzi. Ezért a Concorde megerősíti Felhalmozásra szóló ajánlását, és változatlanul hagyja az osztalék nélküli év végi 1,079 forintos célárát.
Az első negyedéves EBITDA a Concorde előzetes várakozásainak megfelelően 1,7 százalékkal csökkent. A Magyar Telekom ugyanakkor a létszámleépítésekre és a végkielégítésekre 4 milliárd forintos céltartalékot képzett, valamint a könyvvizsgálat díja további 900 millió forintot tett ki. Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője szerint ezek nélkül az egyszeri tételek nélkül az EBITDA év/év alapon 6 százalékkal növekedett volna és az EBITDA-hányad pedig 42,1 százalékra ugrott volna meg.

 Az egyszeri tételek nélkül a kiigazított nettó eredmény 19,899 milliárd forintra emelkedett volna, ami megfelel a Magyar Telekom tavalyi időszakában elért teljesítményének. Figyelembe véve a megnövekedett adófizetési kötelezettséget a nettó profit jelentős javulást mutatott. A várakozásoktól 10 százalékkal elmaradó nettó eredményre a fentebb említetteken kívül még szintén negatív hatással volt a Magyar Telekom és a T-Mobile Magyarország adószámítási folyamatának egységesítése. Azonban az egyesülésből eredően a második negyedévben már pozitív cash-flow hatással lehet számolni.



A hangalapú bevételek 9,3 százalékkal csökkentek, ami nagyobb visszaesés, mint amivel a Concorde előzetesen kalkulált. Ezt azonban ellensúlyozta a rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokból (RI/IT) származó árbevétel, ami az előző év hasonló időszakához viszonyítva 251 százalékkal, 8,89 milliárd forintra ugrott meg. A robosztus növekedés elsősorban a KFKI és a T-Systems konszolidációjának köszönhető. A RI/IT szegmensbe való belépés jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy megerősítse a Magyar Telekom piaci versenypozíciót. Kedvezően alakult az év/év alapon 21,2 százalékkal növekvő internet-előfizetésekből származó bevétel is.

Az első negyedévben a Magyar Telekom jelentősen növelte cash-flow termelő képességét, hangsúlyozta Gyurcsik Attila. Az egyszeri tételek nélkül a vállalat üzleti tevékenységekből származó pénzállománya 31,5 százalékkal növekedett, ami túlnyomórészt a lecsökkent működőtőke-igénynek köszönhető. Ha figyelembe vesszük a kedvezőtlen operatív működési környezetet (alacsonyabb reálbérek, forinterősödés, a gazdasági növekedés lassulása), akkor a Magyar Telekom a jövőben várhatóan még jobb teljesítményt tud majd nyújtani.”

Az első negyedéves számok megfelelnek a Concorde egész évre szóló várakozásának, de valamivel kedvezőbb jövőbeli folyamatokra utalnak. Így a vállalat megerősíti Felhalmozásra szóló ajánlását, és változatlanul hagyja az osztalék nélküli év végi 1,079 forintos célárát. Piaci ár: 1.044 forint.