Magyar e-government jövőkép Brüsszelben

forrás Prim Online, 2007. május 11. 14:46
Magyar államigazgatási vezetőknek és a magyar EU képviselőknek rendezett tegnap bemutatót Brüsszelben a Microsoft Magyarország és az alkalomra meghívott üzleti partnerei. Az eseménnyel az informatika és az e-government megoldások a kormányzati reformban betöltött szerepére kívánták felhívni az államigazgatási vezetők figyelmét. Az e-kormányzat kérdése a közeljövőben egyre nagyobb hangsúlyt kap, többek között azért is, mert a hatályos magyar jogszabályok szerint 2009-től az összes közfeladatot ellátó szervezetnek kötelező lesz a minősített elektronikus iratkezelő szoftvertermékek használata. A bemutatón az E-Group kiemelt partnerként demo formájában bemutatta a minősített eDOX irat- és dokumentumkezelő rendszer alkalmazási lehetőségeit.
Magyar államigazgatási vezetők és magyar EU képviselők voltak a vendégei annak az előadássorozatnak, amelyet tegnap tartottak a brüsszeli Microsoft Executive Briefing Centerben. Az e-government megoldásokat felvonultató eseményen kiemelt hangsúlyt kapott az államigazgatási eljárások fokozatos áttérése az elektronikus megoldásokra, amelyek jelentősen megkönnyítik, és hatékonyabbá teszik a szektorban dolgozók munkáját. Az előadások témái érintették többek között a versenyképesség, az IP védelem, illetve az e-kormányzás kérdéskörét.

Az elektronikus megoldások meghonosítása az államigazgatásban azért is aktuális kérdés, mert mint köztudott 2007. január 1-től közfeladatot ellátó szervezet csak minősített elektronikus iratkezelő szoftverterméket vezethet be, illetve 2008. januárjától a nem minősített dokumentumkezelő rendszereket le kell cserélni, 2009-től pedig azok számára is kötelező lesz a tanúsított szoftver használata, akik addig nem is gondolkodtak elektronikus iratkezelésben.

Az E-Group által kifejlesztett eDOX Integrált Elektronikus Dokumentum- és Iratkezelő Rendszer kiváltja a hagyományos iktatókönyvet és minden, az iktatás-irattározás-ügykezelés során felmerülő manuális nyilvántartást, bizonylatolást. Az eDOX automatizálja, átláthatóvá teszi a kapcsolódó munkafolyamatokat, és integrált platformja a szervezet külső-belső kommunikációjának, amely egységes formában kezeli a papír és elektronikus dokumentumokat is.
Az E-Group szoftvere egyedülálló a piacon abban a tekintetben is, hogy Magyarországon az egyetlen elektronikus aláíró és hitelesítő modullal rendelkezik, amely önálló komponensként is hitelesítést kapott már. Az E-Group innovációs készségét bizonyítja az is, hogy a Microsoft Office SharePoint Server 2007 csoportmunkát támogató keretrendszer legfrissebb verziójára elsőként készített terméket.

A Microsoft Magyarország technológiai partnerként is támogatja az E-Group-ot, illetve az eDOX fejlesztési stratégiáját.