250GB-os, 2,5 hüvelykes noteszgép-meghajtó

Széll Zoltán, 2007. május 15. 16:21
Úgy tűnik, hogy a hordozható számítógép piacon egyre gyorsabban terjednek a hibrid merevlemezes meghajtók (HHDD-k) és a flash szilárd test lemezek (SSD-k), amelyek a mobil tárolók következő nagy hullámát jelentik. Ezek az eszközök szép jövő előtt állnak. Addig is, amíg széles körben elterjednek a Fujitsu új trükkökkel növeli a 2,5 hüvelykes meghajtók kapacitását és sebességét. A vállalat márciusban a világon elsőként vezetett be 2,5 hüvelykes, 160GB kapacitású, 7200rpm sebességű merevlemezes meghajtót.
A Fujitsu bejelentette, hogy fejleszti az új MHY2 BH sorozatú merevlemezes meghajtókat, amelyek kapacitása 250GB-ig terjed, vastagságuk 9,5 mm. A meghajtók akusztikus zajszintje 2,4 bel, míg energia-igényük 1,9W (írás esetén).

Az MHY2 BH merevlemezes meghajtó sorozat 2007 második negyedévben lesz kapható. Amíg a Fujítsu nagy erők bevetésével fejleszti a 2,5 hüvelykes merevlemezes meghajtókat, áprilisban bejelentette, hogy befejezik az 1,8 hüvelykes eszközök fejlesztését és inkább az SSD-k fejlesztésére összpontosítanak. A NAND flash memóriák ára folyamatosan csökken, nagyobb az átviteli sebességük, alacsonyabb az energia-felvételük, csendes a működésük és hosszabb az élettartamuk, mivel nem tartalmaznak mozgó alkatrészt.