Kedden 16 ezren sztrájkoltak a Deutsche Telekomnál

MTI Sajtóadatbank, 2007. május 16. 08:34
Kedden folytatódott a Deutsche Telekom sztrájkja, immár 16 ezer dolgozó részvételével. A callcenterekben és műszaki ügyfélszolgálatoknál egyaránt sztrájkolnak, a ver.di szakszervezeti szövetség közlése szerint a szolgáltatások további korlátozásával kell számolni.
Hétfőn már kiszélesedett a Deutsche Telekom dolgozóinak sztrájkja Németországban: a ver.di szakszervezet tájékoztatása szerint már 15 ezren szüntették be a munkát, tiltakozván a konszern tervezett átalakítása ellen. Az akció gyakorlatilag az összes üzletágat érinti, beleértve az ügyfélszolgálatokat is.

A Telekom-sztrájk a hétfő délutáni hírek szerint érinti a Nyolcak (G8) június eleji heiligendammi csúcsértekezletének előkészületeit is. Amint azt a ver.di szóvivője elmondta: hétfőn a heiligendammi helyszínnél és a kühlungsborni médiaközpontnál is sztrájkoltak a műszakiak. A sztrájkot a csúcs helyszínein a Telekom szóvivője is megerősítette, de közölte, hogy a "szükséges beállítási munkák terv szerint zajlanak" és helyettesítő dolgozókat alkalmaznak a munkák elvégzésére.

A szóvivő ugyanakkor felszólította a ver.dit, hogy a csúcsot ne veszélyeztesse a sztrájkkal.

A Deutsche Telekom mintegy 11 ezer alkalmazottja a múlt héten, pénteken lépett országszerte sztrájkba. A társaság dolgozói csütörtökön döntöttek a sztrájk mellett, miután a  szakszervezet és a vállalat vezetése nem tudott egyezségre jutni az átszervezések miatt kirobbant vitában. A szolgáltatásban dolgozókat tömörítő szakszervezet, a ver.di tagjainak 96 százaléka voksolt a munkabeszüntetésre.

Ez az első sztrájk a német telefontársaság történetében, és az első komolyabb munkaügyi konfliktus azóta, hogy a vállalatot tizenkét évvel ezelőtt privatizálták.