Életfogytiglan a kalóz-Windows használatáért

Genda Csongor Zoltán, 2007. május 17. 18:05
Az amerikai igazságügyi miniszter, Alberto Gonzales különös ötlettel rukkolt elő a napokban. Elképzelése szerint bizonyos esetekben életfogytiglani börtönbüntetéssel kellene sújtani az illegális Windows-felhasználókat.
Az "Intellectual Property Protection Act of 2007" című törvényjavaslatában az Egyesült Államok igazságügyi minisztere a szoftverkalózók és más védett tartalmak hamisítói ellen emelt szót. Gonzales úgy véli, hogy már csak a szándékot is büntetni kellene, akár tíz év szabadságvesztést helyezne kilátásba azok számára akik csak megpróbálnak lemásolni egy eredeti CD-t, ám egy íráshiba végett mégsem sikerül megírniuk a lemezt. Sokkal komolyabb megtorlás várna azonban az illegális Windows-felhasználókra, így némely esetben akár életfogytiglanra is ítélhetnék azokat. A politikus példaként említette az olyan kórházakat, amelyek hamisított Microsoft operációs rendszert használnak, és ezáltal mások életét veszélyeztetik. Szakértők szerint itt a miniszter arra gondol, hogy az illegális szoftverek alacsony biztonsági szintjéből fakadóan azok könnyen támadások áldozatává válhatnak, és így az azok által vezérelt, az emberi életek mentésére szolgáló kórházi berendezések is felmondhatják a szolgálatot.

Hogy vajon valaha is életbe lép-e a szigorú törvény, azt nem lehet tudni, azonban az emberjogi aktivisták máris felháborodottságuknak adtak hangot az antidemokratikus tervezetet illetően.