Zhoriben: új kapcsolatépítő weboldal lovári nyelven

MTI Sajtóadatbank, 2007. május 21. 09:30
Zhoriben néven, lovári nyelven indítottak pénteken kapcsolatépítő internetes weboldalt; a szolgáltatás oldalai a lovárin kívül szlovákul, csehül, horvátul, angolul, németül és románul is elérhetőek lesznek - tájékoztatták a fejlesztők az MTI-t.
A http://zhoriben.net címen elérhető oldal a távirati irodához eljuttatott összegzés szerint roma és nem roma emberek, szervezetek kapcsolattartásának kíván semleges terepet biztosítani.

A kezdeményezést a működő szoftver jogait is birtokló Infusa Ltd., az iWiW-et fejlesztő Virgo Systems Kft., valamint a RomNet-Média Alapítvány néven működő cigány szervezet jegyzik.

A készítők elmondása szerint az oldal létrejöttének célja a roma és nem roma kultúrák közötti párbeszéd erősítése, valamint az, hogy a nyelvújító törekvéseket egy olyan internetes terep biztosításával segítsék elő, amely lehetőséget ad a különböző  dialektusok (nyelvek) egymás közötti mindennapos érintkezésére.

A rendszerbe - hasonlóan az iWiW-hez  - csak meghívó útján lehet bekerülni. A Zhoriben széles lehetőségeket biztosít a tagoknak személyes adataik megosztásának és védelmének szabályozására.

A "társasági szoftver" nagy hangsúlyt fektet a képek kezelésére, illetve a kapcsolattartás és építés eszközeire, ezért nem korlátozza a felhasználók által küldhető üzenetek címzését vagy az üzenetek továbbítását, és nagy tárhelyet biztosít a képek feltöltéséhez.

A rendszerben az alapértelmezett nyelv a lovári; a menük, gombok, címkék ebben a formában jelennek meg, de a tagok válthatnak több más idegen nyelvre is. Az alkotók várják a lovárin kívüli cigány nyelvjárások értőinek felajánlásait, hogy további cigány fordításokat is készíthessenek.