Wi-Fi és egészségkárosodás: nem bizonyítható a kapcsolat

Kiss Ádám Zoltán, 2007. május 21. 20:03
Egy jó Wi-Fi-ellátottságú terület sugárzási szintje akár háromszorosa lehet egy mobilátjátszó állomásénak, de a tudósok nem látják bizonyíthatónak, hogy ez egészségkárosító hatással lenne az emberi szervezetre.
Egy brit iskolában a BBC munkatársai mértek ilyen magas szintet, ám ez még így is jóval a helyi egészségügyi határértékek alatt van. A Wi-Fi használat jelentős rádiófrekvenciás forgalommal jár, így felmerült a kérdés, nem lehet-e mindennek negatív hatása a felhasználókra. Az iskolában mért értékek a kormányzat által jelenleg érvényben tartott határérték 600-adát sem érik el, igaz, nem teljesen világos, hogyan lehet teljes bizonyossággal felállítani egy ilyen mérőszámot.

Lawrie Callins, a mobilkommunikáció egészségügyi hatásait vizsgáló program elnöke, egyben a Nottingham egyetem professzora szerint a kis rizikót a viszonylag kisteljesítményű adóegységeknek köszönhetjük, valamint annak a ténynek, hogy ezek általában nem érintkeznek közvetlenül az emberi szervezettel. A noteszgépek esetében azonban gyakran a felhasználó ölében található a gép, ami szinte közvetlen érintkezést jelent a szervezettel. Éppen ezért Callins itt is a gyerekek számára kiadott mobiltelefonos irányelveket tartja mérvadónak, ne legyen közvetlen érintkezési felület, helyezzék a gépeket egy asztalra.

Az eredmények tehát a Wi-Fi veszélytelenségét támasztják alá, ám mégis megfogalmaznak egy ajánlást. A helyzet vélhetően nagyon hasonlatos a mobiltelefonokhoz, az nem bizonyítható, hogy káros hatásuk lenne, de az szinte bizonyíthatatlan, hogy nem lenne, hiszen ahhoz egy vizsgált célcsoport és egy kontrollcsoport teljes életciklusát kéne végigkövetni.