Lassan az LG is kihátrál a plazmatévégyártásból

Kiss Ádám Zoltán, 2007. május 21. 20:18
A világ második legnagyobb plazmatelevízió-gyártója bezárja egyik gyárát és nem tervezi új egység nyitását, jelentősen csökkenti gyártását.
A plazmatelevíziók néhány évvel ezelőtt nagy áttörésnek számítottak, ám már akkor is látszott néhány gyengéjük. Az ígéretes új technológia egyik nagy hátránya volt, hogy a milliós készülékek néhány év alatt jelentősen vesztettek a képélességből. Akkor úgy gondolták, hogy ez a jelenség kezdeti jellegű és gyorsan orvosolható. Ez nem teljesen következett be, ám mivel a nagy rivális, az LCD-tv csak kisebb méretben volt előállítható, vagy a középkategóriában jóval drágább volt a plazmánál, ez utóbbi piaci jelenléte indokolt volt. Az LCD jóval megbízhatóbb technológiája azóta továbbfejlődött, és a tartós minőség mellett növelték a panelek méretét és közben csökkentek az árak. Ez gyakorlatilag térdre kényszeríti hosszú távon a plazmát, nem véletlen, hogy a Sony és a Philips kiszállt ebből az üzletből és LCD-re fejleszt, a Hitachi is visszakozik.

Most a második legnagyobb plazmagyártó, az LG hátrál ki, utód nélkül bezárta A1 nevű komplett plazma-tv-gyárát. Ezzel a termelés 430 ezer darabról 360 ezerre esik vissza, ám ez a gyakorlatban 22-32 millió dolláros éves megtakarítást jelent a vállalatnak. A költséges plazma visszatérése nem várható a közeljövőben, a tipikus felhasználás, a HDTV-k ára hónapról hónapra jelentősen csökken, a kialakult árversenyben csak a legéletképesebb megoldások maradhatnak talpon.